Sudan Bayrağı
Sudan Hakkında Bilgi
Sudan komşuluk bakımından neredeyse en zengin sayılan ülkelerden bir tanesidir. Sudan, Doğu Afrika Ülkesidir. Komşuları kuzey de Mısır, kuzey doğuda Kızıldeniz, Doğu tarafında Etiyopya ve Eritre, güneyinde Kenya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire) batı da ise Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad son olarak kuzey batısında Libya bulunmaktadır.
Sevakin, Sudan ülkesinin kuzey doğusunda yer alan Kızıldeniz kıyısında bulunan çok büyük bir liman şehridir. Geçmişten bugüne kadar önemini yitirmeyen liman, bugün 30 kilometre güneyinde kuzey de kurulan Port Sudan limanı ile ikinci plana düşmüştür.
Sudan Tarihi
1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethetmesi ile Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Sevakin Adası, 1882 yılında Mısır’ın İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine kâğıt üzerine Türk ve Osmanlı İmparatorluğu denetiminden çıkartılmış, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile kesin olarak Mısır, İngilizlere bırakılmıştır. Sudan’ın İngiliz-Mısır idaresinden tamamı ile kurtulması ve bağımsızlığını ilan etmesi 1956 yılında gerçekleşmiştir. Suakin Adası’da bu sayede Sudan toprakları içerisine katılmıştır.
Sudan Nasıl Bir Ülke?
Uzaydan bakıldığı zaman dikdörtgen bir yapıya sahip olduğu ve 2 milyon 504 bin kilometre karelik yüz ölçümüne sahip olduğu hemen görünüyor. Afrika kıtasının en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Sudan, Büyük Sahra Çölü’nü içerisinde barındırıyor. Sudan’ın başkenti Hartum kentidir. Nil nehri kıyısında yer alan Hartum, Sudan’ın yüz ölçümü bakımından en büyük şehri unvanını kazanmıştır. Hartum kentinin toplam nüfusu 2 milyonu aşmış vaziyettedir. Sudan’ın yüksekliği 3000 metreye ulaşabilen dağları ve tepeleri ile sarılı olması sebebi ile havası rüzgâr bakımından tatlıdır. Ülke içerisinden akmakta olan Nil nehri ile Sudan’ın en önemli fiziksel özelliği nem oranının korunabiliyor olmasıdır. Yaklaşık 100-200 yıl önce Beyaz ve Mavi Nil olarak adlandırılan Nil Nehrinin iki kolu Hartum kentinin ortasından geçmekteydi. Ortasından geçen iki kol ile kentin sonuna doğru birleşerek bugün ki Nil nehrini oluştururdu. Beyaz Nil’e diğer ismi ile Bahr-el-Cebel şeklinde hitap edilirdi. Akdeniz’den gelen bu doğa güzelliği, 490 kilometre güneyden Nimule kentinden Sudan’a kadar gelir.
Aslen Victoria gölü üzerinden gelen bu iki kol, gölün daimi kanallarını oluşturmaktadır. Mavi Nil’in ise Tana Gölü üzerinden geliyor olması doğanın Sudan’a kattığı en büyük mucizelerden bir tanesidir. Çok daha ileri de Ana Nil, Atbara Nehri ile buluşarak döngüsünü tamamlamaktadır. Sudan’ın birçok tarafının dağlardan ve yüksek ovalardan oluştuğundan bahsetmiştik. Dik Kızıldeniz tepeleri ülkenin her yerinden görünebilir vaziyettedir. Batı da ise 3070 metre yükseklikte volkanik tabakanın bir armağanı olarak Marra dağı görülmektedir. Nuba dağları, Dontotona dağları ve Tmatong dağları ile adeta eşsiz bir görüntü sağlamaktadır. Sudan ülkesinin en büyük dağı ise 3187 metre olacak şekilde Kinyeti dağı yer almaktadır.
Sudan Bayrağı Hakkında Bilgi
Sudan bayrağının anlamı hakkında çok çeşitli söylentiler yer alsa dahi resmi olarak bir anlam ifade etmektedir. Yatay sıralanarak tasarlanan bayrak, siyah renkli üç şerit ve bayrağın sol tarafındaki beyaz şeridi ortalayan yeşil üçgen ile Pan-Arap renklerini içerisinde barındırmaktadır. Tarihsel açıdan bakıldığı zaman Arap halkının ve İslam dininin temsili bayrağını sembolize etmektedir. Sudan bayrağı hakkında bilgi toplayan insanların genel de karşılaştığı bilgi, şehadet mertebesine ulaşmış insanların ve şehit kurbanı kabul edenlerin temsili olarak tasarlandığı düşünülmektedir.