Bayraklar

Estonya Bayrağı

Estonya Tarihi

Milattan önce 3000 yılında Eastler Baltık kıyısına gelip yerleşmişlerdir. Bölgenin yerleşik halkı olmuşlardır. Milattan sonra 9. asırda Vikingler Estonya’yı yağlamışlardır. 1219 / 1222 tarihlerinde Danimarka Kralı Estonya’nın topraklarını ele geçirmeyi başarmıştır. 1343 tarihinde Danimarka işgalinden kurtulmuş olan Estonya daha sonrasında Livonya Şövalyelerinin esiri altına girmiştir. Rusya ile yapılan savaşlarda konfederasyon dağılmıştır. Estonya bu sefer İsveç’in Hâkimiyetine girmiş bulunmaktadır. Estonya farklı dönemler de farklı ülkelerin hâkimiyetine girmiştir. Rusya Çarlık döneminde yıkılmasıyla Estonya kısa sürede bağımsızlığını ilan etmiş bulunmaktadır.

Rusya Hükümeti 12 nisan tarihinde Estonya illerinin birleşmesini sağlamıştır. Haziran ayında Estonya Milli Konseyi için seçimler yapılarak ön plana çıkarılmıştır. Milletler cemiyetine 1921 yılında Estonya üye olmuştur. İkinci dünya savaşında ise 200.000’e yakın ölü verdiği söylenilmektedir. Savaş sırasında hükümeti altına girmiş ve birçok Estonyalı ülkeden sürgün edilmiştir. 1991 yılından sonra Rusya’ya bağlı bir cumhuriyet olarak göz önünde olmaktadır. Aynı yıl Estonya’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle Rusya Federasyonu ve Avrupa devletleri tarafından Estonya tanınmayı başarmış bulunmaktadır. Estonya Sovyetler birliğinden ilk ayrılan ülkedir ve kendi parasını basan ülke olarak ön plana çıkmayı başarmış bulunmaktadır.

Estonyalılar Fin – Ural kavmi olarak uzun yıllardır bu bölgelerde yaşamaktadır. 1227 tarihinde Almanların Kılıç kardeşliği ve Danimarkalılar tarafında Hıristiyanlaştırılmışlardır. Tarihin farklı dönemlerinde Danimarka, İsveç, Polonya ve Rusya egemenlikleri altına girmiş bulunmaktadır. Çarlık Rusya’sının devrilmesi ardından 24 Şubat 1918 tarihinde bağımsız bir millet olduğunu ilan etmiş bulunmaktadır. 20 ağustos 1991 yılında Sovyetler birliği çökmüştür. Böylelikle Estonya ulusal bayram olarak kutlamaya başlamıştır. Estonya 29 Mart 2004 tarihinde ise NATO’ya, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise Avrupa Birliğine kabul edilerek ön plana çıkmıştır.

estonya-bayragi
estonya-bayragi

Estonya Bayrağı

Tartu Üniversitesi Estonya öğrenci topluluğu sayesinde bayrak ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda 1880 yılında ünlenerek 1884 yılında dönemin papası tarafından resmi bayrak olarak kullanmaya başladıklarını söyleyebiliriz.  Günümüzde de orijinal bayrak olarak kullanılmaya devam etmektedir. İçeriğinde hiç bir değişim olmadan bu güne kadar gelmiş bulunmaktadır.

Estonya bayrağının anlamı üç yatay parçadan meydana gelmektedir. Bayrağın üst kısmında mavi, ortasında siyah ve alt kısımda ise beyaz rengi bulundurmaktadır. Aynı zamanda bu renkleri ve orijinalliğiyle günümüzde kullanılmaktadır. Mavi rengi gökyüzünü ve özgürlüğü temsil etmektedir. Siyah renk ise Estonya halkını temsilen karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda beyaz renk ise Estonya ulusunun ne kadar çalışkan ve insani değerleri yüksek bir toplum olduğunu simgelemek istemiştir.

Estonya halkı her zaman insana değer verdiğini ve çalışkan bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu özelliklerinde bayraklarına yansıtabilmişlerdir. Estonya Bayrağı kendini diğer ülkelere de kabul ettirmeyi başarmış bulunmaktadır. İlk orijinal bayraklarını saklayarak müzede sergilemek onlar için gurur meselesi olmuştur. Bayrak yasası ile kanunlaşmayı başarmıştır. Ayrıca yıpranan ya da bozulan bayrağın yerine aynı renkler ve boyutlarında oynama yapılmadan yenisinin getirilmesi kanunda da kabul edilmiştir. Sovyetler birliği himayesinde olduğunda kullanılan bayrak dışında daha sonra Sovyetler birliğinden ayrılınca kendilerine özgü bayrak tasarlamışlardır. Henüz resmi olarak kullanılmamış olsa da özel günlerde kullanmaktadırlar. Böylelikle Sovyetler hükümetine kendileri ile bir alakalarının olmadığını ve bağımsız bir ulusa sahip olduklarını göstermek istemektedir.

Bayrak 2001’de tasarlanarak zemin yine mavi renk olarak bırakılmıştır. Beyaz renk ve siyah renklerin hâkim olduğu bir haç bayrağının gelmesi sağlanmıştır. Estonya bayrağının açıklaması ise mavi gökyüzü altında özgür yaşamayı simgelemektedir. Ayrıca siyah kaybedilen özgürlükleri simgelerken beyaz renk ise daha sonra bağımsızlıklarının çok parlak olacağını simgelemesi amacıyla bayrağa yerleştirilmiştir. Böylelikle bayrak resmi olarak henüz onaylanmamıştır. Ancak bazı yerlerde kullanılmaya devam etmektedir ve resmi bayrak gönderde diğer ülke bayrakları ile dalgalanmayı başarmış bulunmaktadır.