Bayraklar

Belize Bayrağı

Belize Tarihi

Orta Amerika’da yer alan ülkelerden birisidir. Kuzeyin Meksika, batı ve güneyin de ise Guatemala, Doğusunda da Karayıp denizi bulunmaktadır. 1981 yılında bağımsızlığı ilan ederek ön plana çıkmıştır. Ayrıca diğer ülkelerden farklı olarak bayrağında insan resmi olan tek ülke olarak tarihe geçmiştir.

Belize küçük bir ülkedir.  Nüfusunun çoğunluğu Afrika asıllı siyahlardan oluşmaktadır.  Ayrıca ülkenin batı kısmında ise İspanyol karışımlı melezler yaşamaktadır.  Güney kısmında ise maya soyundan gelen halk bulunmaktadır. Mayalılar kendilerine has kültürlerini kaybetmemiştir.

Belize’nin başkenti Belmapon olarak karşımıza çıkmaktadır. Resmi dili ise İngilizcedir. Orta Amerika da İngilizce resmi dili kullanan tek ülke olarak karşımıza çıkmaktadır.  Tropikal iklim şartları etkili olarak yağışlı ve kuru hava ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

belize-bayragi
belize-bayragi

Belize Bayrağı Açıklaması

Belize ülkesi bağımsızlığını ilan ederek kendi bayrağını dalgalandırmayı başarmıştır. Belize eski maya uygarlığının bir uzantısıdır. 1500 yıllarında Amerika’nın keşfetmesiyle birlikte kıtaya ilk İspanyollar gelmektedir. Bu zaman zarında birçok ülkenin egemenliği altına girmiştir. Ancak 1860 yılından sonra İngiliz sömürgesi olarak bayrakları altında kalmayı başarmışlardır. 1964 tarihinde iç işleri yönetme özgürlüğünü kazanarak 21 Eylül 1981 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. 1984 tarihinde ise İngiliz birlikleri ülkeden çekilmişlerdir.

Belize bayrağı birçok unsuru ifade ederek ön plana çıkmayı başarmıştır. Sömürgecilik döneminin izlerini taşıyan Belize Bayrağı karışık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bayrağın alt ve üst kısmında kırmızı şeritler bulunmaktadır. Diğer yerleri ise lacivert olarak gündemimize gelmektedir. Lacivert renginin orta kısmında beyaz yuvarlağın içerisinde motifler ve insan figürleri bulunmaktadır. Ülke bayraklarının arasında tek insan resmi Belize Bayrağında bulunmaktadır.

Belize bayrağı birçok anlam içermektedir. Belize’nin arması olarak karşımızı çıkan beyaz dairenin sol tarafında bulunan eli baltalı adam Amerika yerlisi olan halklarını ifade etmektedir. Halkanın sağ tarafında ise elinde kürek taşıyan zenci adam resmi de Afrika’dan getirilen köleleri anlatmaktadır. Afrika’dan gelen zencilere İngiliz sömürgesi zamanında atıf yapılarak ülke kültüründe çok önemli bir yere sahip olmuşlardır. Yani bulunan bu iki insan figürü ülkenin bütünlüğünü sağlaması ve beraberliğinin simgesi olarak bayraklarında bulunmaktadır. Belize halkını kırmızı, mavi ve beyaz renklerin temsil ettiğini söyleyebiliriz. Armanın tam alt kısmında ise ulusal sloganları bulunmaktadır. Armanın altında Sub umbra floreo yazısı bulunmaktadır. Latince kelime olarak karşımıza çıkan bu slogan ‘’gelişim gölgenin altında’’ anlamına gelerek ön plana çıkmıştır.

Belize Bayrağının açıklaması manidar ifadelere benzetilmiştir. İngiliz sömürgesinin bulunduğu zamanlar ülkede bulunan ve popüler siyasi partinin de bayrağında iz bıraktığını söylemeliyiz. Hatta İngiliz sömürgesinin bayrağıyla benzerliğinin olduğunu söylemekte mümkündür. Bu olaylardan sonra özgürlüğünü kazanmış bir ülke olarak bayrağının anlamlarının fazla olması her şeyi anlatmaya yetmiştir. Esinlenmiş oldukları İngiliz sömürgesi esinlenmelerine karşı çıkmayarak onlara destek çıkmıştır ve böylelikle bağımsızlıklarıyla birlikte bayraklarını gönül rahatlığıyla dalgalandırmışlardır.