Bahama Adaları Bayrağı
Bahama adaları hakkında bilgi toplayan insanların genel olarak karşılaştığı bilgilerinden en sık görüleni tabi ki Kristof Kolomb’dur. Kristof Kolomb’un Lucayan adını verdiği Aravak yerlileri Bahama adalarına ilk yerleşenlerdendir. Aravak yerlilerinin kökeni aslen Güney Amerika’dan gelen Karaiplilerden oluşmaktadır. Kuzey Antil Denizi’ne sürülen Aravaklar dayanamayıp Bahama adalarına gelmişlerdir. Asıl Karaipliler tarafından kovulunca Bahama adalarına gelen yerliler insan eti yemeyen ve balıkçılık, tarım gibi doğal geçim kaynaklarını kullanırlardı. Kristof Kolomb’un ilk defa 1492’de ayak bastığı düşünülen Bahama adalarına bugün ki yerlileri zaten yıllar önce gelmişlerdi. İspanyolların buralara yerleşme çabaları her seferinde boşa çıkmış ve Aravaklar burayı tam donanımla savunmuşlardır. Düzenlenen baskınların bir kısmı başarılı da sayılabilir. Çünkü İspanyollar esir ettikleri Aravakların bir kısmını Hispaniola madenlerinde çalıştırmışlardır. Ancak toprakların tamamına hiçbir şekilde hâkim olamamışlardır.
Yapılan sürekli saldırılar sonucunda adaların nüfusunda ciddi bir azalış görüldü. Köle niyeti ile çalıştırdıkları Aravaklar da zamanla ölmüşlerdir. Neredeyse 100 yıl sonra buraya gelen İngilizler hiçbir canlı izine rastlamadı. 1629 yılında İngiliz Kralı 1. Charles, Bahama Adalarını bakanlarından birine hediye olarak verdi. Bahama adaları 1870 yılında Albermarle dükünün de aralarında bulunduğu Güney Carolina Kolonisi sahiplerine yeni koloni kurmaları açısından bırakılmış, korsanların başlıca burada yerleşebilmeleri sağlanmıştır. Yani bugünün Bahama adalarına korsan ülkesi diyebiliriz. Korsanlığın genel geçim kaynağı olarak görüldüğü Bahama Adaları, 1917 yılında yeniden krallığa bağlanmasının ardından korsanlığın önünün kesildiği ve Woodes Rogers isimli ilk Krallık valisi, korsanlık faaliyetlerinin durdurulması için büyük çabalar gösterdi.
1776 yılında ABD Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan çıkartmalar ile 1782-1783 yılları arasında İspanya’da kalması ve ardından Vesailles antlaşması ile birlikte 1783 yılından itibaren İngiltere’ye verildi.
Bahama Adaları Doğal Yapısı
Bahamalar, güney ve batısındaki kara parçalarından derin kanallar vasıtası ile ayrılan bir denizaltı yükseltisi ile su üzerine çıkan uzantılarından oluşmuş olan bir ada parçalarından ibarettir. Birçoğu dar ve oldukça uzun adaların Atlas Okyanusu’na dönen kuzeydoğu yamaçlarından taşan kumlardan oluşan tepecikler mevcuttur. Bahama Adalarının en yüksek noktası Cat Adasındaki Alvernia Dağıdır. Alvernia dağının etrafı mercan kayalıkları ile sarılıdır. Bahama adalarının etrafında hiç akarsu olmaması ile dikkat çeken başka bir noktadır.
Bahamaların yıl boyunca iki mevsim yaşadığını hatırlatmakta fayda var. Büyük ölçü de serin ve yağışlı bir hava iklimine sahiptir. Ortalama olarak kış aylarında 21 derece yaz aylarında ise maksimum 27 derecedir. Aslında ülkemizden bakacak olunca çok normal ve serin bir hava yapısına sahiptir. Bahama adalarında Avrupalıların köle ticareti ile getirdiği Afrikalılar yer almaktadır. Toplam da 22 ada ve köyler de yerleşim bulunmaktadır. Nüfusun %59’u kentler de %40,9’u ise kıyı sahillerinde yaşamaktadır. Ülkenin resmi dili İngilizce olup nüfusun %2’si 15 yaşın altındadır.
Bahama Adaları Bayrağı Hakkında Bilgi
Takımadalar ülkesi olarak geçmekte olan Bahamalar bayrağının anlamı, kendi kültür yapılarına göre tasarlanmıştır. 10 Temmuz 1973 yıllarında kabul edilen ilk bayrak dikkatimizi çekmektedir. Eş kenar üçgen, orta da altın sarısı çizgi ve siyah bir üçgen eş kenar, alt kısımlarda ise mavi renklerde iki çizgi ile oluşmaktadır. 1 metre boy 2 metre en oranlarına sahip olan bayrak ile Bahamalar halkını sembolize etmekte olan bayrak Bahamaların ilk ve tek resmi bayrağıdır.